En spännande utveckling inom bevarandet av en unik lantras har tagit form på Landsjö. Anneli Kuylenstierna är nu en aktiv deltagare i det nationella avelsprogrammet för Helsingefår. Hon betonar vikten av att bevara denna del av vårt kulturarv:
”Det känns som en ära att få vara en del av avelsprogrammet. Genom vårt gemensamma arbete bidrar vi inte bara till en hållbar framtid utan också till att bevara en levande del av vår historia.”
Det känns som en ära att få vara en del av avelsprogrammet.
Helsingefåren, likt andra gamla lantraser, är anpassade för vårt nordiska klimat och har en genetisk bredd som ger dem möjlighet att möta framtidens krav, särskilt i en tid då resurser kan bli allt mer begränsade.
Dessa får har sitt ursprung i traditionella besättningar från Hälsingland och Medelpad. Med en färgpalett som sträcker sig från svart och brun till grå och vit, och med karaktäristiska vita tecken såsom bläs eller pandamönster, utgör de en levande länk till vårt kulturarv. Dessutom har de övervägande rya- och gobelängull, vilket understryker deras robusta och traditionella anpassning.

Förutom att bevara den genetiska mångfalden bidrar Helsingefåren till att hålla vårt kulturlandskap levande. Dessa små djur klarar sig utmärkt på begränsade resurser och fungerar som utmärkta miljövårdare genom att de hjälper till att bevara öppna naturbetesmarker, vilket är avgörande för den biologiska mångfalden. Avelsprogrammet arbetar långsiktigt för att bibehålla rasens genetiska variation genom att motverka att vissa founderlinjer blir alltför dominerande.